Informatief
Middenhuur
Om meer betaalbare huurwoningen beschikbaar te maken past de overheid de wetgeving aan per 1 juli 2024: woningen die tussen de 143 (juli 2024) en 186 huurwoningpunten behalen mogen niet meer voor de marktprijs worden verhuurd, maar wordt de huurprijs wettelijk gereguleerd zoals nu al geldt voor sociale huurwoningen.
Vertaal je het aantal punten naar de wettelijke huurprijs dan zal voor 2024 betekenen dat een niet-vrije sector woning nooit verhuurd mag worden voor meer dan €1158.
Juist in deze nieuwe situatie moeten verhuurders de aanvangshuurprijs kunnen verantwoorden. Het bepalen van het aantal huurpunten is daarbij cruciaal. Lees meer over huurpunten of vraag via uw woningrapportage op.
Veel gestelde vragen
Mijn huurwoning wordt middenhuur volgens huurwoningpunten.nl. Wat kan ik doen?
Laat u adviseren naar welke stappen u kunt ondernemen om uw woning te kunnen blijven verhuren in de vrije sector. Dit is vaak een grotere investering omdat om in de vrije sector te komen (187 punten of meer) de WOZ-waarde maar voor 33% mag meetellen aan het totaal (de WOZ-cap).
Waarom is het vereiste puntenaantal om van middenhuur naar vrije sector te gaan zo groot?
Het verschil tussen middenhuur en vrije sector is geen lineaire lijn. Om voor de huurpunten berekening voorbij de 186 punten te komen (vrije sector) mag de WOZ-waarde nogmaar tot 33% van het totaal worden meegerekend (de WOZ-cap). Juist in binnenstaden telt de WOZ-waarde voor een groot deel mee vanwege de hoge woningprijzen en relatief kleine minder goed geisoleerde woningen.
De WOZ-cap was in 2022 ingevoerd om te voorkomen dat enkel door een hogere WOZ-waarde sociale woningen zouden muteren naar vrije sector woningen. Voor 2024 wordt die grens verlegd naar de grens tussen middenhuur en vrije sector (187 punten).
Stel een woning van €400.000 met label B van 60m2 telt 186 huurpunten (2024) en valt daarmee net binnen de middenhuur. Dan is er niet 1 extra huurpunt nodig (denk aan het plaatsen van extra inbouwapparatuur in de keuken) maar +14 punten omdat bij 187 punten de WOZ-waarde maar 33% mag meetellen. Om dat te behalen is het gaan van label B naar label A (+12 punten) door het plaatsen van zonnepanelen en/of een warmtepomp nog niet voldoende, maar vereist daarnaast nogeens +2 punten.