Huurwoningpunten

Informatief

Huurpunten

Als u uw woning gaat verhuren moet u eerst het aantal huurpunten vaststellen. Het aantal huurpunten bepaald het verhuursegment en of de overheid de aanvangshuurprijs heeft gereguleerd en gelimiteerd.

Verhuurders moeten daarbij gegeven het WWS kunnen verantwoorden hoe het totale aantal huurwoningpunten is vastgesteld. Het vaststellen van de huurpunten bestaat uit verschillende onderdelen: WOZ-waarde, Energielabel, oppervlakte vertrekken en de afwerking van keuken en sanitair.

Welke onderdelen bepalen de huurpunten?

WOZ-waarde

Energielabel

Oppervlakte

Keuken

Sanitair

Buitenruimte

Rijksmonument

Investeringen

U kunt direct een schatting zien van het aantal huurpunten en welke sector uw huurwoning valt. Vraag het woningrapportage van uw woning op.

Het aantal huurwoningpunten bepaald het verhuursegment. In het sociale-segment is de verhuurprijs gemaximaliseerd. Zie ons actuele overzicht met huurpunten naar huurprijs.

Onderstaande tabel visualiseerd de situatie per juli 2023:

Sociaal · 0 - 135
Vrije sector · 136+

Nieuwe wetgeving

Vanaf 2024 wordt de verhuurprijs ook wettelijk gemaximaliseerd als de woning 186 of minder punten behaalt. Lees hier meer over het nieuwe middenhuur segment.

Daarbij kon voor 2024 kon alleen de huurcomissie in opdracht van een huurder de huurprijs verminderen als het niet overeenkwam met het aantal huurwoningpunten. Vanaf 2024 zal de overheid de verhuurder aansprakelijk maken voor een aanvangshuurprijs die overeenkomt met de eventuele gelimiteerde huurprijs. Deze nuance maakt het noodzakelijk om het aantal huurwoningpunten te verantwoorden voor het ingaan van een huurcontract.

Wij bieden verhuurders een onafhankelijk huurwoningpunten berekening. Daarbij kunnen wij adviseren welke stappen u kunt ondernemen om binnen een bepaalde sector uit te komen. Hierbij rekenen we verschillende scenario's voor u uit.

Veel gestelde vragen

Hoe worden huurpunten bepaald?

De overheid heeft via het woningwaarderingsstelsel (WWS) vastgelegd hoe specifieke woning eigenschappen leiden tot huurpunten. Dit is wettelijk vastgelegd. Het is een complexe berekening waarbij bijvoorbeeld iedere ruimte moet worden opgemeten, met specifieke onderdelen die moeten worden uitgesloten (bijv. N en Y. Andere aspecten zijn lengtes van het aanrecht (excl. kookplaat, incl wasbak), hoogtes van de tegels, m2 glas, aantal keukenbovenkastjes, etc.

Verhuurders zijn verantwoordelijk dit juist vast te leggen aangezien dit de aanvangshuurprijs verantwoord.

Hoe tel ik de punten van mijn huurwoning?

 • U kunt via de Huurcomissie website de Huurprijscheck doen. Deze duurt zo'n 30 minuten en u heeft hiervoor onder andere oppervlak dubbelglas nodig, alle afmetingen van elke ruimte, lengte van het aanrecht, hoogte van de tegels in de badkamer etc.
 • Via Huurwoningpunten kan u direct inzien hoeveel punten uw woning heeft. Indien het niet in de gewenste sector valt kunt u onze rapportage downloaden met daarin de adviezen om extra huurpunten te verkrijgen.
 • Onze onafhankelijke adviseurs maken een rapport op waarbij ter plekke persoonlijk advies wordt gegeven om extra huurpunten te verkrijgen.
 • Wat moet ik doen om mijn woning in de vrije sector te verhuren?

  Laat een onafhankelijk adviseur het aantal huurpunten vaststellen op locatie en adviseren.

  Hoe toon ik aan dat ik een vrije sector woning heb?

  Onze rapportage laat zien wat het aantal punten is enkel door te kijken naar oppervlakte, WOZ-waarde en Energielabel. Indien dit voldoende is voor de vrije sector, kunt u direct deze rapportage downloaden dat u kunt gebruiken om aan te tonen dat de huurprijs niet gebonden is aan een wettelijk maximum.

  Mist de woning nog punten, dan kunnen onze adviseurs [...]

  De berekening in de rapportage wordt in detail onderbouwd met de op dit moment geldende wetgeving.

  Is de vrije sector bij 136, 141 of 149 punten?

  Per januari 2023 is de liberalisatiegrens verhoogd naar €808,06. Dat staat daarmee gelijk aan 149 of meer punten om in de vrije sector te vallen. Per juli 2023 zijn de huurpunten geindexeerd en zal de grens van €808,06 weer gelijk komen te staan 136 punten.

  Per januari 2024 is de liberalisatiegrens verhoogd naar €879,66. Dat staat daarmee gelijk aan 148 of meer punten om in de vrije sector te vallen. Per 1 juli 2024 zullen weer de huurpunten worden geindexeerd.

  Met de middenhuurregulering wilt de overheid deze indexatie gelijk trekken naar indexatie voor beide per januari van ieder jaar.