Huurwoningpunten

Nieuws

Vereenvoudigen WWS-berekening huurwoningen gewenst

De berekening om tot een maximale huurprijs te komen voor woningen is te ingewikkeld. De achterliggende WWS berekening is nodeloos ingewikkeld. Vaak achterhaalde aspecten van een woning worden gewaardeerd, denk aan de hoogte van het tegenwerk en het aantal bovenkastjes in de keuken. Ook het verschil tussen verwarmde vertrekken en

Wij vragen de overheid om de WWS punten-neutraal te vereenvoudigen. Wij stellen deze verbeterpunten voor:

Inmeten

Onze ervaring leert dat het inmeten van de woning en het rekening houden met wat wel en niet als woonvertrek meters tellen vaak tot verschillende metingen leidt.

Op dit moment moet een woning op vier verschillende methodes worden berekend: voor energielabel (NTA 8800), BAG, WWS (vertrekken) en de NEN 2580 (Gebruiksoppervlakte Wonen) .

Ook de buitenruimte is weer apart, waar alleen buitenruimtes dit zowel 1.5m diep en breed moet zijn. Hierdoor valt een balkon van 1.4m x4m niet mee.

Ons voorstel is om de totale meters aan te houden die ook voor het Energielabel bepaald worden bij NAN:8100.

Het concept van verwarmde vertrekken is ook achterhaald met de ..

Ouderwetse vereisten

Woningen worden standaard op een veel hoger niveau aangeboden in vergelijking met 20 jaar geleden. Het aantal bovenkastjes en afmeting van het aanrecht zijn vereisten waaraan geen enkele keuken niet meer aan voldoet. Ook de hoogte van tegenwerk is een achterhaalde luxe.

Ons voorstel kwaliteits eisen te moderniseren en opnieuw te defineren naar iets wat gemakkelijk te turfen is.

De overheid heeft al aanpassingen voorgesteld voor de buitenruimtes specifieker te waarderen, en het Energielabel systeem zwaarder te laten wegen. Ons inzien zijn bovenstaande aanpassingen ook noodzakelijk voor een transparante waardering van woon & woning kwaliteit.

Gepost door Yvo Schaap op 8 januari 2023. Aangepast op 12 januari 2023.